Piala pemogokan

Piala pemogokan

Listen to Page
Voiced by Amazon Polly

Pada tahun 2014, Anonymous Brazil menyatakan protes ketidakadilan sosial sekitar Piala Dunia melalui serangkaian DDoS dan serangan defacement website. Setelah membuat 141 serangan sejak dimulainya Piala Dunia, itu pertama kali membuat tweet sebagai referensi serangan terbaru mereka terhadap Polisi Federal Brasil. Seperti biasa, kebimbangan keselamatan siber di Piala Dunia, dan acara sukan besar yang lain, berlaku. Di Facebook, Anonymous Brasil menjatuhkan nama pengguna dan kata laluan bersama dengan pautan ke halaman log masuk laman web Polis Persekutuan Brazil, mendakwa telah mengambil dokumen berkaitan operasi serta pertukaran e-mel. Operasi ini kemudian berubah menjadi #OpOlympicHacking.

“Anonymous merancang serangan siber terhadap penaja Dunia”

Kelompok 'hacktivists' Anonymous sedang mengembangkan serangan cyber terhadap sponsor Piala Dunia di Brasil.

Serangan itu berlaku sebagai protes terhadap sisa besar di negara di mana semua rakyat mempunyai akses kepada perkhidmatan asas, menjelaskan seorang penggodam yang dipetik oleh Reuters.

“Kami telah memeriksa halaman mana yang paling rentan dan membuat rencana serangan. Kali ini kami bertujuan menaja Dunia “, adalah seperti Che Commodore melalui Skype dari lokasi yang tidak didedahkan di Brazil.

Apabila ditanya mengenai sasaran yang berpotensi, kata Adidas, Emirates, Coca - Cola dan Budweiser syarikat penerbangan.

Agensi tidak dapat memastikan identitas Che Commodore dan apakah hubungannya dengan Anonymous itu nyata.

Minggu ini, penggodam memecah masuk ke dalam sistem e-mel Kementerian Luar Brazil dan kolektif terdesentralisasi Anonymous menerbitkan 333 dokumen yang diekstrak daripada sistem itu.

Dokumen-dokumen tersebut termasuk ringkasan percakapan antara beberapa pejabat Brasil dan Wakil Presiden AS Joe Biden selama kunjungan terakhir ke negara Amerika Latin pada bulan Mei 2013, serta daftar menteri olahraga yang berencana untuk pergi ke Dunia.

“Serangan [hack] akan diarahkan terhadap laman web rasmi dan syarikat-syarikat yang menaja cawan... serangan ini kemungkinan besar akan mengambil bentuk serangan DDoS.”

“Kami memiliki rencana serangan... kami telah melakukan tes larut malam untuk melihat situs mana yang lebih rentan... kali ini kami menargetkan sponsor Piala Dunia”

Anonymous menyediakan serangan siber terhadap penaja korporat Piala Dunia di Brazil untuk membantah perbelanjaan wang untuk permainan bola sepak dan bukannya perkhidmatan awam.

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

No Image
No Image
No Image