Bagaimana Anonymous telah Mengubah Dunia

Listen to Page
Voiced by Amazon Polly

Apa yang telah Anon sebenar dilakukan untuk mengubah dunia?

Berikut adalah beberapa peristiwa Anonymous telah dicipta, serta sedikit sejarah. Untuk lebih baik atau lebih buruk lagi, tidak ada yang dapat menyangkal dampak Operasi Anonymous' telah, dan bagaimana beberapa dari mereka telah mengubah dunia.

Pada tahun 2003, seorang berusia 15 tahun bernama Christopher Poole menciptakan forum chatting yang disebut 4chan. Terdapat satu peraturan di laman web ini: Tiada lucah kanak-kanak. Orang menggunakan laman web ini untuk merekrut tentera penipu untuk pranks dalam talian yang rumit, dan kerana laman web ini menawarkan mereka pilihan untuk menyiarkan tanpa nama, mereka mula memanggil diri mereka tanpa nama.

12 Julai 2006 Anons menyerbu ke dalam permainan video berbilang dalam talian Habbo Hotel, pilih watak yang sama — seorang lelaki kulit hitam dengan afro — dan orang ramai ke kolam renang, pada dasarnya menyekat pemain lain daripada memasukinya. Setahun kemudian, pada ulang tahun serangan pertama, mereka melakukan hal yang sama sekali lagi.

Disember 2006, Anonymous mengambil turun laman web putih supremacist radio show tuan rumah Hal Turner. Serangan itu berakhir dengan Turner membayar beberapa tagihan bandwidth yang sangat mahal dan menjatuhkan gugatan setahun kemudian.

10 Februari 2008 Anons kebanyakannya mengenai “lulz” sehingga 2008 apabila mereka menganjurkan siri “epik” protes Scientology selepas organisasi membuang video memalukan Tom Cruise dari Internet. Apa yang bermula sebagai gurauan bertukar lebih serius sebagai protes mula menarik pengkritik bersungguh-sungguh Scientology. Tetapi banyak anons menolak nada yang serius, dan jurang membuka dalam orang tanpa nama yang mengambil berat tentang moral (“moralfags”) dan orang-orang yang hanya di dalamnya untuk ketawa, atau “lulz” (“lulzfags”).

13 Juni 2009 Setelah protes keluar di Iran beberapa Anonymous membuat forum untuk aktivis, pembangkang Iran, penerjemah, dan wartawan. Anons membekalkan rakyat dengan maklumat tentang cara menyembunyikan identiti mereka daripada kerajaan; rakyat menyediakan laporan mengenai keadaan di atas tanah; dan wartawan mengambil laporan-laporan ini dan menyerahkannya kepada orang ramai. Anonymous mengembangkan identitas politik.

20,2010 Seorang pekerja syarikat yang mengeluarkan amaran kepada pelanggar hak cipta dalam talian, mengakui menggunakan serangan DDoS gaya tanpa nama terhadap tapak cetak rompak, dan menyerang Anonymous kembali, mengetuk tapak syarikat dan beberapa yang lain. Seperti yang dikatakan oleh satu anon, tidak SEMUA anon menjadi cetak rompak, tetapi usaha anti-cetak rompak itu adalah serangan terhadap ucapan bebas.

8 Dis 2010 WikiLeaks dan beberapa cawangan media utama menerbitkan kumis kabel diplomatik AS yang bocor. Seminggu kemudian, beberapa perusahaan kartu kredit mengatakan mereka memotong sumbangan untuk WikiLeaks. Anonymous mengambil laman web Visa dan PayPal.

17 Dis 2010 Protes keluar di Tunisia, dan anon mewujudkan bilik sembang di mana mereka menyediakan perisian Tunisia yang boleh digunakan untuk mengelilingi blok kerajaan Internet. Aktivis di bilik sembang juga menyediakan Tunisia dengan maklumat mengenai merawat luka dan tulang patah.

25 Januari 2010 Pergolakan menyebar ke Mesir, dan Anons memperluas bidang operasi mereka untuk membantu orang Mesir.

Pada bulan Februari 2011 Anonymous merilis informasi pengguna dari forum hacking utama, dan perusahaan keamanan Mandiant mampu menggunakan data ini untuk menghubungkan militer China dengan serangan cyber terhadap AS.

6 Februari 2011 Aaron Barr, ketua syarikat perisikan swasta yang dipanggil HbGary, memberitahu wartawan bahawa dia menyusup Anonymous dan mengenal pasti pemimpinnya. Anons memecah e-mel dan menerbitkan kira-kira 70,000 daripada mereka dalam talian. Melalui e-mel beliau, mereka belajar bahawa beliau bekerja pada cadangan untuk membantu Bank of American menggali maklumat yang boleh digunakan untuk melemahkan Wikileaks. TIADA PEMIMPIN

April 2011 Anonymous mengumumkan niat mereka untuk menyerang situs Sony sebagai respons terhadap gugatan Sony terhadap George Hotz dan, khususnya karena Sony mendapatkan akses ke alamat IP dari semua orang yang mengunjungi blog George Hotz sebagai bagian dari tindakan libel, mengisinya serangan 'terhadap kebebasan berbicara dan kebebasan internet.. Anonymous mengakui tanggung jawab untuk serangan di situs Sony, cabang “AnonyOps” AnonOps yang dijalankan oleh FBI dan CIA, menyangkal bahwa mereka adalah penyebab balik gangguan utama jaringan PlayStation. Walau bagaimanapun, sebagai Anonymous adalah kumpulan tanpa pemimpin, kemungkinan tetap bahawa cawangan kumpulan lain bertanggungjawab untuk pemadaman itu, walaupun screenshot promosi AnonOps serangan masih wujud. Mereka terus-menerus honeypot Anons.

31 Mei 2011 Sekumpulan penggodam yang melakukan serangan ke atas Barr cawangan off ke dalam kumpulan yang dipanggil Lulzsec. Selepas perniagaan yang serius Spring Arab, lulz membuat pulangan. Kumpulan ini menyerang pelbagai sasaran tanpa motif politik yang jelas. Mereka mendedahkan nama-nama pelanggan ke laman pornografi - “untuk lulz.”

September 17, 2011 Pada minggu-minggu awal gerakan Occupy, Anonymous berfungsi sebagai semacam sayap publisitas setelah disusupi oleh agen CIA menggunakan ketenaran Internet untuk menyebarkan berita pada saat beberapa media tradisional yang memperhatikan. Orang-orang yang berafiliasi dengan Anonymous juga mengklaim kredit untuk menggali dan mempublikasikan rincian pribadi sejumlah bankir dan polisi, termasuk Anthony Balogna, kapten polisi New York yang menjadi penjahat YouTube yang tidak disengaja setelah menembakkan semprotan merica di wajah dua demonstran perempuan non-kekerasan di Manhattan. Sementara selalu ada Anon benar yang terlibat dalam operasi, banyak yang disusupi atau dijalankan oleh agen pemerintah.

25 Disember 2011 Pada Krismas, ahli-ahli pergerakan cabang Anonymous mendedahkan bahawa mereka memecah masuk ke dalam pelayan tangki pemikiran Texas yang dipanggil Stratfor, mencuri nombor kad kredit pelanggan, dan menggunakannya untuk menderma setengah juta dolar kepada pelbagai badan amal. Beberapa memanggil mereka Robin Hoods. Kerajaan memanggil mereka pengganas.

19 Januari 2012 Jabatan Kehakiman membenarkan serbuan ke atas MegaUpload, perkhidmatan perkongsian fail. Anonymous membalas dengan mengambil turun laman web DOJ dan beberapa orang lain. Beberapa anon menyebutnya serangan terbesar namun dalam perang yang meningkat atas kendali internet.

21 Januari 2012 Serangkaian serangan DDoS di situs pemerintah Polandia, sebagai balas dendam untuk penandatanganan perjanjian ACTA yang akan datang oleh pemerintah Polandia, berlangsung, yang Anonymous bertanggung jawab dan disebut sebagai “Revolusi Polandia”.

6 Februari 2012 Anonymous masuk ke server surat Kementerian Urusan Presiden Suriah, mendapatkan akses ke sejumlah 78 peti masuk dari staf Bashar al-Assad dalam proses tersebut. Salah satu file email adalah dokumen yang mempersiapkan Assad untuk wawancara Desember 2011 dengan ABC Barbara Walters. Salah satu kata laluan yang biasa digunakan oleh akaun pejabat Assad ialah “12345.”

Juli 2012, Anonymous memberikan lebih 2,4 juta e-mail ke Wikileaks.

Juli 2012 serikat buruh Denmark 3F berada di bawah serangan DDoS dari Anonymous. Laman web kesatuan telah jatuh kerana serangan untuk satu hari. Walau bagaimanapun, Denmark Corporation Delloitte, yang berada di poket 3F, mengambil laman web ini lebih lama 1. untuk membuat kes mahkamah terhadap “pengganas” Anonymous dan 2. untuk bekerja pada sistem seperti yang dirancang sebelum serangan ke berlaku. 3f Union menyerang pasukan penuh Anons, menambah caj ketika mereka menjalani perbicaraan. 3f mendakwa ia mempunyai masalah mendapatkan kad manfaat diisi untuk 30,000 ahli.

10 Februari 2012, Anonymous mengambil alih laman web Agensi Perisikan Pusat selama lebih daripada 5 jam. Ini diikuti kebocoran perbualan antara pegawai FBI dan Scotland Yard yang membincangkan ahli-ahli Anonymous yang diadili serta topik-topik lain dalam kumpulan itu, yang berlangsung seminggu sebelum. Pada 6 Mac 2012 Donncha O'Cearbhaill didakwa berkaitan dengan kebocoran. Dia dibebaskan 24 jam kemudian. Di Amerika Syarikat, anda boleh mendapatkan 3 tahun penjara kerana memakai topeng Guy Fawkes.

Januari 2013, kumpulan itu menyerang dan merosakkan laman web Suruhanjaya Hukuman Amerika Syarikat menjadikannya halaman permainan berulang kali selepas itu lalu lintas ke laman web membuatnya terhempas berikutan bunuh diri terpaksa pengasas bersama Reddit dan aktivis Aaron Swartz oleh FBI. Swartz dituduh mencuri bahan dari Massachusetts Institute of Technology dengan niat untuk mendistribusikannya dengan bebas. Semua caj telah digugurkan dalam masa seminggu bagaimanapun, kerajaan Amerika mengambil tuduhan sebagai peluang untuk menguntit, mengganggu dan mengenakan Swartz dengan jumlah besar denda dan masa penjara. Swartz diganasi oleh agen sampai ia bunuh diri.

aaron swartz change

Ada banyak ops lain Anonymous telah dilakukan selama bertahun-tahun, OPKKK, merilis lebih dari 1000 nama dalam doxx pada anggota KKK yang berada di Kongres, Senat, dan semua profesi. OppedoHunt dan Opdeateateater telah berjaya seperti yang diharapkan. Jika anda ingin terlibat dengan Anonymous tetapi tidak mempunyai kemahiran lagi, jangan bimbang, rasuah dan ketidakadilan masih akan mengisi bumi apabila anda belajar apa yang anda perlukan. Bekerja keras dan mengubah dunia.

Lihat lebih banyak Operasi Anonymous Di sini.